Groenland kennen we tegenwoordig vooral van de horrorverhalen over smeltende ijskappen en tengevolge daarvan stijgende zeespiegels. Het is het grootste eiland ter wereld en hoewel autonoom, valt het nog steeds onder Denemarken.
In de 13e eeuw raakte het eiland bewoond door de Inuit. Begin 19e eeuw werd er wederom contact gelegd met Scandinavië en kwam het eiland definitief onder invloed van wat wij beschaving plegen te noemen. Hoewel aangepast aan de tijd proberen veel Inuit nog te leven zoals in vroeger tijden.
Het Groenlands ( Inuktitut ) wordt sinds 2008 als officiële taal erkend. Het merendeel van de ongeveer 58.000 inwoners woont aan de westkust en in het uiterste zuiden. Het klimaat is daar zelfs mild genoeg voor een beperkte vorm van landbouw. Dit komt door de warme golfstroom die daar zijn invloed laat gelden. Het overgrote deel van het eiland echter is bedekt met een ijslaag van maximaal drie kilometer dik.
De belangrijkste bronnen van inkomsten zijn tegenwoordig; het toerisme, de visvangst en de jacht, en de schapenteelt. Mijnbouw was in het verleden ook een activiteit, maar de laatste mijn is in 1990 gesloten.
De natuur van het land is overweldigend en als toerist kun je tegenwoordig kiezen uit een reeks van bestemmingen. De reis die Jan heeft gemaakt ging naar de oostkust van Groenland en hij heeft daar oa. rond gevaren in de bekende fjord Ittoqqortoormiit. De fjorden aan de oostkust zijn pas bereikbaar aan het eind van de zomer omdat het pakijs zich eerst moet terugtrekken. Wat dan overblijft zijn de soms reusachtige ijsbergen, afgebroken van de gletsjers die men regelmatig passeert. In deze tijd kleurt ook het landschap rood en geel, want de eerste nachtvorsten zijn er alweer begin september. Een ontmoeting met een IJsbeer of Muskusos is altijd mogelijk.
De prachtige landschappen vormen de hoofdmoot in deze serie.
De presentatie duurt ongeveer drie kwartier.