Presentatie Biebrza moerassen Noordoost Polen

Het Biebrza Nationaal Park ligt in het noordoosten van Polen. Twee rivieren, de Narew en de Biebrza komen hier samen en vormen de zuidelijke en westelijke begrenzing. In 1993 heeft het gebied de status van Nationaal Park gekregen en is daarmee het grootse park van Polen. Het gebied heeft een oppervlakte van bijna 60.000 hectare en bestaat uit bos, waterrijke gebieden en landbouwgronden. Het park valt onder de RAMSAR conventie.

De regio is het koudste gebied in Polen en de temperatuur in de wintermaanden bereikt soms de min dertig graden. De winterperiode kan tot wel 115 dagen duren en het sneeuwdek verdwijnt dan pas rond half april.
De Biebrza vallei, een inzinking van 100 km lang, is gevormd in de Poolse en Baltische ijstijden ongeveer 10.000 – 30.000 jaar geleden.
Het veencomplex behoort tot het grootste en minst verstoorde van Centraal Europa.
Eveneens uniek voor Europa is de diversiteit in flora en fauna. Het park is met name bekend door de grote aantallen vogels en is één van de bolwerken van de wereldwijd bedreigde Waterrietzanger. Tevens herbergt het een populatie van ongeveer 600 Elanden en in de winter zijn er vaak een paar roedels Wolven actief. Ook op vlinder en libellen gebied is er veel te ontdekken. Van de aanwezige flora staan veel soorten  in Nederland te boek als zeldzaam.

Deze presentatie geeft u een algemene indruk van het Nationaal Park, maar ook worden de omringende kleinschalige landbouw gebieden getoond. Bijzonder zijn de opnamen gemaakt vanuit een luchtballon en deze tonen prachtig de meanderende rivier de Biebrza. Jan bezoekt het gebied al bijna twintig jaar en hij is er nog lang niet uitgekeken. De rijkdom van dit Nationaal Park houd hem simpelweg aan de gang.

De presentatie duurt ongeveer twee uur.

Biebrza moeras