Polen, Biebrzanski Park Narodowy 2017

De tweede galerij dit jaar van het Biebrza National Park in noord oost Polen. Wat zal ik er nog over schrijven? De min of meer vaste bezoekers van deze site kennen ondertussen de ins en outs van dit moerasgebied én omgeving.
En zoals elk jaar was het ook nu weer de keuze van onze dochter om de zomervakantie in deze omgeving door te brengen. Ze begint wat ouder te worden en krijgt nu wat meer de keus om mee te gaan de natuur in, of……… in het pension te blijven. Meestal is het dat laatste en dat geeft ons (mijn vrouw en ik) wat meer de tijd om samen op zoek te gaan naar foto onderwerpen.
Veel van de tijd is ook nu weer doorgebracht met het zoeken naar rupsen. Zeker nu ik wat hulp heb gekregen van één van de specialisten op dit gebied, blijft dit een voor ons aantrekkelijk onderwerp. Onze vriend Jan Choinski, een plaatselijke boer, is ondertussen ook ”besmet” met deze interesse en we hebben hem dan ook regelmatig meegenomen. We houden elkaar op de hoogte middels het versturen van SMS berichten, in een simpel jargon wat in de loop van de jaren is ontstaan. Dit alles heeft geresulteerd in zeker twaalf nieuwe soorten, waaronder zelfs één exemplaar waarvan ik nog geen geregistreerd geval heb kunnen vinden voor het land Polen. Overigens wordt nog een slag om de arm gehouden, omdat niet bij alle rupsen honderd procent zeker een naam is te plakken. Vaak wordt in dit soort gevallen getracht om van een vlindersoort beide geslachten te vangen, waarna hopelijk een paring volgt en de hele cyclus van ei en rups van dichtbij kan worden gevolgd. Dit alles uiteraard fotografisch vastgelegd.
Goed was om te zien dat de enorme droogte van de laatste twee jaar voorbij was. Hoewel de twee ons bekende hoogveengebiedjes nog niet op het gewenste niveau waren, was het stukken beter dan voorgaande jaren. Echter, van de specifieke soorten vlinders en libellen die leven in genoemd biotoop, hebben we geen exemplaren gevonden. Maar evenzo is het goed mogelijk dat we niet op het optimale tijdstip in het seizoen aanwezig waren, al zullen deze populaties een flinke klap hebben gekregen van de langdurige droogte.
Landkaartje