Polen, Biebrzanski Park Naradowy 2016

Elk jaar laten we onze, nu acht jarige dochter, kiezen waar we met het gezin de zomervakantie doorbrengen. Als fotograaf heb ik me in dit geval maar aan te passen, maar het mag duidelijk zijn dat ik er geen problemen mee heb als haar keus weer op Polen valt. Ondanks de vele keren dat we het gebied inmiddels hebben bezocht, valt er qua natuur én op fotografiegebied genoeg te beleven.
Vanwege mijn verblijf daar afgelopen voorjaar, wist ik al dat voor het derde jaar op rij het park met serieuze droogte te maken had. Jammer, want van één van de schrijvers van de Crossbill guide over Noord-Oost Polen, kreeg ik informatie over een voor mij nog onbekend hoogveen gebiedje. En ondanks dat ook dit stukje opgedroogd was, lag het er prachtig bij. Een locatie welke ik vaker zal gaan bezoeken, zeker gezien het feit dat het door prachtige Berkenbossen is omgeven. Landschappelijk bezien een klein juweeltje. De kenmerkende flora en fauna heeft echter het nodige te lijden gehad van het gebrek aan hemelwater. De grote vraag is uiteraard hoeveel tijd de diverse vlinders en libellen nodig hebben om het stukje weer te bevolken.
De verrassing deze keer was het grote aantal rupsen welke overal te vinden waren en met name, de diversiteit. Vaak vindt met dezelfde soorten, maar deze keer wist ik zeventien nieuwe soorten aan mijn database toe te voegen. De weersomstandigheden van de voorliggende periode zullen daar naar verwachting een grote invloed op hebben gehad. Overigens heb ik een deel van de vondsten aan de rest van het gezin te danken. De leesbril is ondertussen voor deze activiteit een onmisbaar hulpmiddel geworden. Diverse soorten gaan zo goed op in de omgeving dat het noodzakelijk is om er met je neus boven op te zitten. Een noodzakelijk kwaad zeg maar. De plaatselijke bevolking weet soms niet wat er van te denken, drie personen met de neus naar de grond gericht, in een verder op het eerste oog nietszeggend veldje onkruid!
En dan de temperatuur, ….. die was in één woord zalig. Leek het vorig jaar nog op een snelkookpan, nu kwamen we niet verder dan twintig graden. Ideaal weer dus om wat activiteiten te ondernemen. Een klimtocht rond een bunkercomplex uit de Eerste Wereldoorlog was er daar één van. Maar ook het zoeken naar eetbare paddenstoelen is altijd een succes. Dit laatste uiteraard onder deskundige leiding van onze vriend Jan. Een zeldzaam bezoek aan Warschau maakte het geheel compleet.
We kijken alweer uit naar de verrassingen van een volgende trip.
Ligusterpijlstaart