Het opzetten van een website is één ding, het regelmatig plaatsen van nieuws is zeker wat anders. En aan dat laatste schort het nog weleens. Hoewel er voldoende materiaal beschikbaar is gekomen, heb ik dat laatste flink verzuimd.
Bij deze dan de aanzet tot een inhaalslag. Een reeks van zeker vier items om weer actueel te zijn.
Deze serie betreft het beeldmateriaal van een zoveelste bezoek aan de Biebrza moerassen in het noordoosten van Polen. De periode is augustus 2021. Ook deze keer lag de focus vooral op het vinden van rupsen en vlinders. En als daarvan genoeg te vinden is, blijft er ook maar weinig tijd over voor wat andere onderwerpen.
Het regelmatig bezoeken van hetzelfde gebied betekent niet dat je alleen maar tegen dezelfde soorten aanloopt. Het ene jaar is niet het andere jaar blijkt iedere keer weer. Soorten waarvan je jarenlang geen enkel exemplaar aantreft, duiken plotsklaps overal op. Wat daar dan aan ten grondslag ligt zal misschien wel te verklaren zijn, maar die informatie heb ik vooralsnog niet beschikbaar. Aan een verandering in het landschap ligt het mijn inziens niet, want daar gebeurt nauwelijks iets mee. Weersomstandigheden spelen misschien wel een rol, maar net als met veel andere dieren kennen soorten ook eens in de zoveel tijd een jaar waarin ze in beduidend grotere aantallen voorkomen. Voor sommige soorten wordt dat ook wel een “mastjaar” genoemd. Met een volgend nieuwsitem zal ik deze info proberen te achterhalen.
Voor een deel van de rupsen geldt dat het opkweken naar een vlinder pas de volledige zekerheid geeft omtrent de soort. Zo stond de rups van de Hoekbanddennenspanner, Pennithera firmata, op het punt van verpoppen. Een zoektocht naar vergelijkbare opnamen van dit stadium leverde niets op. Gelukkig kwam een tweetal weken later de vlinder uit de pop gekropen en was de soort bekend. Met het “verzamelen” van rupsen is ook een belangrijke factor op welke plant je de soort aantreft. Vaak is de waardplant ook direkt de voedselplant. De eerder genoemde soort is daarvan een goed voorbeeld. De rups is dan ook niet op de goede plant gefotografeerd. Tijdens het “kloppen” van rupsen zal men dan ook zeer goed moeten opletten waar deze uit kwam vallen. Ofwel, controleren op het moment dat je over gaat naar een andere boomsoort of struik.