Polen, Biebrza National Park, voorjaar 2023

Voor het vijfentwintigste jaar (of meer) op rij een bezoek gebracht aan de Biebrza moerassen en omgeving in Polen. In tegenstelling tot voorgaande jaren was er nog voldoende water achtergebleven in het gebied en kon ik een enkele maal gebruik maken van mijn drijfhut. Dat is ook bij eenmaal gebleven omdat het waterpeil razendsnel daalde. Een oorzaak van het sneller verdwijnen van het water kan zijn dat er tegenwoordig nog maar weinig sneeuw valt. Daardoor dringt de vorst verder de bodem in en vloeit het smeltwater als het ware weg over het ijs. Bij een dikke sneeuwlaag dringt de vorst beduidend minder diep de grond in en zakt het smeltwater dus eerder diezelfde bodem in. En stroomt het vervolgens veel minder snel het gebied uit. Als dan ook nog tot later in het jaar de winter blijft aanhouden, komt de smelt later op gang en dus ook het wegstromen van het water. Was tot voor kort eind april/begin mei de periode waarin dat plaatsvond, nu is dat zeg maar begin april. Het is dus zaak direkt bij arriveren de situatie te beoordelen en gebruik te maken van misschien wel de enige dag die geschikt blijkt te zijn.
Zoals te zien is in de vorige nieuwsitems zijn er uiteraard volop andere onderwerpen voorhanden. Maar meestal gaat de aandacht toch uit naar de Lepidoptera, ofwel vlinders en rupsen. En ondanks de vele malen dat ik het gebied nu heb bezocht, blijven we steeds maar weer nieuwe soorten rupsen vinden. Er zit ook een groot verschil tussen het ene jaar en het andere. Soorten die opeens in goede aantallen aanwezig zijn, zijn in het jaar daarop niet of nauwelijks te vinden. Wat wel duidelijk is, is dat de rijkdom aan vlindersoorten (dag en nacht) toch erg groot is in deze omgeving. Het zoeken naar rupsen is een behoorlijk tijdrovende bezigheid. Dat zoeken is niet alleen beperkt tot de daguren, maar als je gebruik maakt van een UV lamp, komen daar ook de nachtelijke uren bij. Veel rupsen soorten verschuilen zich overdag en komen pas tevoorschijn als het donker is. En als ik heel eerlijk ben, is dat eigenlijk mijn favoriete manier van zoeken.
De vondsten die ik doe, geef ik door aan een database genaamd “biomap.pl”. Dit is een database, opgezet door verschillende Poolse natuurinstituten en heeft ondermeer als doel de biodiversiteit van het land in kaart te brengen. En dat is informatie die weer gebruikt kan worden als er bijvoorbeeld grootschalige bouwprojecten gepland zijn en men het aanwezig zijn van schaarse of zeldzame soorten wil weten. Waarbij het uiteraard te hopen is dat dit ten gunste van de natuur aangewend wordt! En, helaas, wordt met deze info ook duidelijk wat de invloed is van de ontwikkeling van het land. Mag de Poolse overheid maar op tijd de wijsheid in pacht hebben om de natuurlijke staat van het land zoveel mogelijk in stand te houden. Ruimte genoeg tenslotte!