Polen, Biebrza National Park, najaar 2023 / voorjaar 2024

Vanwege een achterstand in nieuwsitems heb ik ditmaal gekozen voor een combinatie van twee trips naar het inmiddels overbekende Biebrza gebied in de noordoost hoek van Polen. Temeer omdat de eerstvolgende reis hiernaartoe alweer over twee maanden is gepland.
Veel nieuws is er niet te schrijven in vergelijking met de vele eerdere reizen. De Lepidoptera blijven een belangrijk item in beide perioden en het doel is om een steeds completer beeld te krijgen van de aanwezige soorten daar. En dat vergt middels de relatief beperkte tijd die ik er doorbreng, heel wat bezoeken. Ik durf dan ook geen uitspraak te doen over hoe divers de vlinderwereld wel niet is in het gebied. En daar er niemand actief is in deze regio (zover bekend), kan ik daar ook nauwelijks informatie over vinden. Wel zie ik via lokale vriend Jan een hele reeks van soorten die hij in de perioden verzameld, dat ik niet aanwezig ben. En dat zijn er heel wat, aangezien het op vakanties neerkomt die ook nog vaak in dezelfde perioden vallen. Hét nadeel van natuur gerelateerd werk waar ik aan gebonden ben (ecologisch groenbeheer). De waarnemingen die ik doe stuur ik naar een database van diverse samenwerkende nationale instituten op het gebied van natuur. De universiteit van Warschau is daarin leidend als ik het goed begrepen heb. Het is wel zo dat ik tot nog toe vooral die soorten instuur waarvan ik weet (denk) dat deze niet heel algemeen zijn in Polen. Die informatie haal ik dan van een andere, openbare database, waar veel liefhebbers hun waarnemingen delen.
Veel van de vondsten worden gedaan door vriend Jan. Zijn zoekdrift is enorm en ik moet regelmatig moeite doen om het fotografisch bij te houden. Van elk jaar wordt een fotoboek gemaakt en als dank voor zijn vele zoekwerk gaat er altijd een exemplaar mee. De reeks beslaat inmiddels acht “jaargangen”.
In de donkere avonduren wordt er ook nog met een UV lamp gezocht. Dit levert vaak weer heel andere soorten op die zich overdag schuil houden.
Zoals eerder geschreven staat de volgende reis alweer op de kalender. Door omstandigheden vertrek ik nu beduidend vroeger in het jaar en daarbij hoop ik weer eens een hoge waterstand aan te treffen. Als dit het geval is zal de aandacht ook gaan naar het vogelleven. Met name de watervogels en steltlopers kunnen dan ik hoge aantallen voorkomen. Het enige wat daarvoor moet meewerken is het weer in de vorm van veel neerslag. De luchtstromingen in Europa deze winter laten echter wel een bijzonder patroon zien en het gebied heeft tot nog toe maar weinig winterweer gezien. Misschien dat de komende Polar Vortex hier wat verandering ik kan brengen? En zo niet, staan de andere onderwerpen alweer klaar op de rol.