Denemarken – Brovst, Noord Jutland zomer 2022.

Op verzoek van onze dochter zijn we in de zomer van 2022 op vakantie gegaan naar Denemarken. De beslissing over de locatie werd genomen aan de hand van enkele foto’s van het vakantiehuisje en omgeving. Op Google Maps zag de omgeving er ook prima uit. Veel natuur, dicht bij de kust en een vakantiepark waar de huisjes op stevige afstand van elkaar staan. Dit aangevuld met berichten over een zeer lage criminaliteit (de geldautomaat staat letterlijk op de parkeerplaats) en volop rust en stilte, maakte de keuze niet moeilijk.
De reistijd is ook korter dan wat we gewend zijn richting Polen, maar dat viel door een aantal oorzaken achteraf wat tegen. Het was inmiddels donker toen we aankwamen. De volgende ochtend bleek dat we een uitstekende keus hadden gemaakt. Een flinke tuin die voor een groot gedeelte uit heide bestond en met daarom heen een grote hoeveelheid dennen en Eikenbomen. Aan vogels zagen we direkt al Goudvinken, Barmsijzen en Appelvinken. De stilte, op de vogelgeluiden na dan, was oorverdovend!
Vanuit de tuin liep je rechtstreeks de heide op. In de winter is het gebied vrij nat, maar helaas had ook Denemarken in de zomer van 2022 met een flinke droogte te maken. Nagenoeg geheel Europa heeft sinds 1989 te maken met wijzigingen in de grootschalige luchtcirculatie boven Europa en het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. Het gevolg is beduidend meer zon en minder neerslag in het voorjaar en de zomer. Althans, dat is de situatie in de laatste jaren.
Een situatie die voor veel vlindersoorten niet gunstig is. Het zorgt ervoor dat op het moment dat de rupsen er zijn, er een tekort aan voedselplanten is. Het verdroogt letterlijk. De voortplantingscyclus komt daarmee in gevaar. Het aantal rupsen soorten wat ik vond was dan ook beperkt. Dit ondanks intensief zoeken met name in de nachtelijke uren. Wel heeft het een aantal nieuwe soorten opgeleverd en daar had ik eigenlijk ook op gehoopt. Het gebied herbergt wel een aantal zeer interessante plantensoorten, die vooral in het voorjaar de nodige bijzondere rupsen zou kunnen voortbrengen. Dit bezoek gaat dus een vervolg krijgen.
Het weer was verder opvallend koel. Op veel dagen waaide het stevig en daar die van zee aankwam, zorgde dat ervoor dat de jas regelmatig aan moest. En of de duvel er mee speelde, maar ook de regenjas is een aantal malen uit de kast geweest.
Dat we duidelijk noordelijker zaten was ook goed te merken aan de zeewatertemperatuur. Zeker omdat de stroming noordelijk was, vergde het enige “moed” om een duik in zee te nemen. Met een buitentemperatuur van zestien graden is dat uiteraard al wat minder uitnodigend, maar dat is een kwestie van even doorbijten. Dochterlief wilde graag in het donker zwemmen, maar vanwege de stevige wind die regelmatig de kop op stak hebben we daar vanaf gezien.
Maar ach,…… steentjes scheren over het water met je vader is ook leuk.