Holland varia 2016

Een jaargetijde waar veel mensen toch altijd weer naar uitkijken is het voorjaar. En ondanks de lage temperaturen ten tijde van dit schrijven, is het toch onmiskenbaar dat het zover is. De bomen worden weer groen, de eerste dagvlinders vliegen alweer enige weken rond en steeds meer soorten vogels keren terug van hun overwinteringsgebied. Het gegeven dat je weer zonder dikke jas naar buiten kan geeft de winter-haters hoop. En dat terwijl we in Nederland toch vaak maar een beperkte winter kennen in vergelijking met veel andere landen in de wereld. Hoe zou het met deze groep gaan als de winter net als elders ook vier volle maanden zou duren? En met strenge koude en een flink pak sneeuw. En daarbij dan nog dat het in het hoge noorden wel tot 2,5 maand donker kan zijn, simpelweg omdat de zon niet boven de horizon komt. Een groot drama denk ik zo.
Maar toegegeven, het voorjaar maakt wat in ons los. Alsof de wereld om ons heen weer tot leven komt. In feite is dat leven er wel, maar het heeft zich teruggetrokken in de bodem of op andere plekken waar je het niet kan zien.
De selectie beelden hieronder weerspiegeld een beetje ons voorjaarsgevoel; baltsende vogels, lammetjes in de wei en orchideeën die hun aansprekende bloemen tonen. De ”enge, vieze” rupsen moeten nog transformeren tot de ons meer geliefde vlinders, maar ook dat is een voorbode.
Persoonlijk hoop ik dat de temperaturen nog even rustig aan doen. Eind april ga ik voor een kort verblijf weer naar Polen en ik hoop het ontwaken van ”het leven” daar in volle glorie mee te maken. Het weer speelt daar uiteraard een grote rol in, maar bepaalt ook in welke mate het gebied onder water staat. En dat is iets wat ik al heel lang niet meer heb mogen aanschouwen. Juist met dat soort omstandigheden kan het Biebrza gebied vol zitten met vogels. Mocht het echter niet zo zijn, dan is er nog een groot aantal andere onderwerpen waar ik mee aan de slag kan. Zoals altijd, zal ik ook nu weer ruimschoots tijd tekort komen.
Witoogeend