Biografie

Ruim vijftien jaar is Jan nu actief als fotograaf. De natuur, het liefst zo ongerept mogelijk, is waar hij zijn inspiratie vandaan haalt. Ver weg van alle drukte, alleen of met een gelijkgestemde collega fotograaf, is waar Jan zich het beste thuis voelt. Het één worden met het onderwerp, het focussen op dat soms kleine wereldje voor je, dat is wat hem het meest aanspreekt.

Begonnen als vogelaar en twitcher kwam na enkele jaren de behoefte om al het moois fotografisch vast te leggen. In het analoge tijdperk richtte hij zich voornamelijk op vogels, maar toen de overstap werd gemaakt naar een digitale camera, kwamen ook de andere onderwerpen steeds meer in beeld.

Al vanaf het allereerste begin heeft hij zijn opnamen en belevenissen gedeeld met anderen. Met het onder de aandacht brengen van de schoonheid en het pure van de natuur, hoopt hij bij te dragen aan een stukje bewustwording van ons erfgoed. De  beelden zijn met de nodige zorg en aandacht gemaakt en Jan heeft dan ook duidelijk zijn eigen ideeën over wat hij mooi vindt. Hij heeft de wil om zich te onderscheiden en dat uit zich vooral in de bestemmingen die hij uitzoekt. Zo was hij de tweede Nederlander ooit die begin één en twintigste eeuw de Lena Delta in Siberië bezocht en recentelijk behoorde hij tot de eerste drie niet Russen die naar Kamtsjatka reisden, om daar in de winter de machtige Stellers zeearend te fotograferen. Een memorabele reis waarbij het voornamelijk pionieren was. Een ongerept land met nauwelijks wegen en sneeuwstormen die het programma dicteerden. Het uiteindelijke doel van die reis is helaas niet helemaal gerealiseerd, maar gelukkig kwam hij niet met lege handen thuis.

Als fotograaf is Jan vooral gericht op de Arctische gebieden en bijna jaarlijks bezoekt hij de Biebrza moerassen in Noord-Oost Polen. Het is de ongereptheid en de rijkdom van die gebieden die op hem een grote aantrekkingskracht hebben. Tevens is hij een liefhebber van winterse omstandigheden. De uitspraak ” liever een koude winter dan een warme zomer” is typerend voor hem.

Zijn tijd wordt de laatste jaren verdeeld tussen gezin en fotografie. Dochter Merel gaat regelmatig mee en is dan driftig op zoek naar vlinders en rupsen. De vakanties vormen een belangrijke schakel als het gaat om het uitoefenen van zijn passie.

Foto: Martin de Koning
Foto: Martin de Koning

Jan is aangesloten bij KINA, hét bureau voor natuur en outdoor stockfotografie.